1942 – 1966 Wifsta/Östrand, Medelpads hockeyhopp

199421966-41942/43
I serien deltar fyra lag. Fagervik upphör med hockey, W/Ö har slagit ihop men istället tillkommer Lv5. W/Ö vinner serien före GIF och Heffners och tar även DM. Från och med detta år erövrar klubben DM varje år fram till 1963 då Skönvik/Sund tar hem titeln. I SM-serien ställs W/Ö mot allsvenska laget IK Göta från Stockholm men temperaturen bedöms vara för låg för att matchen ska kunna spelas. Trots det spelar man en vänskapsmatch som Göta vinner. Ishockeyförbundet beslutar då att detta resultat ska gälla och W/Ö är utslagna. I besvikelsen över den styvmoderliga behandlingen diskuteras inom W/Ö om man ska upphöra med ishockey. Efter långa diskussioner beslutar man för att trots allt fortsätta verksamheten.

1943/44
Wifsta/Östrand är enda klubb kvar i Medelpad med ishockey på programmet. I brist på annat motstånd spelar man väsnkapsmatcher. De enda tävlingsmatcherna är SM-spelet som blir W/Ö:s stora genombrott. Man slår i tur och ordning ut IFK Nyland, Skellefteå IF och Brynäs IF och når SM-semi mot Nacka SK. Den stora skaran av 900 åskådare fick se de båda lagen spela oavgjort i Timrå varefter Nacka tog hem omspelet på Stadion med 5-2. W/Ö var dock säsongens stora knall i Hockeysverige.

1944/45
Medelpadsserien återuppstod med tre lag: W/Ö, Gif Sundsvall och nya laget Skönvik/Sund. W/Ö vann serien och DM och inledde SM-spelet bra genom att slå ut Strand IF och Skellefteå IF. I kvarten ställdes W/Ö mot storlaget Hammarby på hemmais och fick inför 1000 åskådare en lektion och besegrades med 6-0.

1945/46
I Medelpadsserien deltog detta år W/Ö, Heffners och Skönvik/Sund. Serieseger och DM till W/Ö. DM-finalen mot Heffners slutade med hela 13-1. Både Heffners och W/Ö anmäldes till SM men Heffners lämnade walk over inför matchen mot W/Ö. Samma sak i nästa omgång då Skellefteå IF lämnade w.o. Därefter besegrades IFK Nyland och Atlas Diesel innan det blev kvartsfinal mot Södertälje SK. Storstryk med 14-1 på bortais.

1946/47
Ny serieseger med samma tre lag som ifjol. DM-seger över Heffners, den här gången med 14-1. I SM slogs Warpen och Hofors ut innan Södertälje på nytt blev för svåra i kvarten och vann med 8-1 i Timrå. Eftersom W/Ö var alltför överlägsna i Medelpad föreslog ishockeyförbundet att Hälsingland och Medelpad skulle slå ihop sina serier. Hälsingarna tackade dock nej. Ishockeyspelarna deltog i Medelpads bandy-DM för att få skridskoträning. Alla matcher spelades på bortaplan eftersom W/Ö saknade bandybana.

1947/48
Återigen bestod Medelpadshockeyn bara av ett lag i seriespel: W/Ö. I SM besgrades Peteå IF efter omspel, därefter slogs IFK Nyland ut. Nästa omgång blev det dock överraskande stopp mot kometlaget Clemensnäs.

199421966-31948/49
Äntligen har den av W/Ö så efterlängtade seriereformen accepterats av Hälsingarna. W/Ö spelar tillsammans med fem hälsingelag i division III Norra Uppsvenska serien och är därmed för första gången med i den nationella seriepyramiden. Mycket viktigt för utvecklingen av ishockeyn i distriktet. W/Ö vinner serien direkt före Warpen, Ljusne, Marma, Alfta och Strand. I det följande kvalet besegras Sandvikens IF och Malungs IF. Avancemang direkt till division II norra! W/Ö börjar bedriva kampanj bland klubbarna i distriktet för att få dem att ta upp ishockey på programmet. De kommande åren spelade även W/Ö uppvisningsmatcher inne i Sundsvall, i Njurunda och så vidare för att introducera fler för den snabba sporten. Laget deltog ej i SM.

1949/50
W/Ö skräller direkt och är obesgrade efter bland annat 13-0 mot Gefle IF. I femte omgången vinner dock Mora med 6-0. Seriespelet är därefter ömsom vin, ömsom vatten och W/Ö slutar trea i tabellen efter Mora och Leksand men före Brynäs, Sandviken och Gefle IF. I SM blev det respass direkt mot Piteå på bortaplan

1950/51
W/Ö är mycket nära serieseger i division II och avancemang till högsta serien. Inför sista omgången skiljer bara en poäng upp till serieettan Leksands IF. Sista matchen blir en ren seriefinal hemma i Timrå inför hela 2400 åskådare där Leksingarna vinner med 6-9 efter att W/Ö varit i ledning med 4-1. W/Ö slutar därmed tvåa före Ludvika, Brynäs, Strömsbro och Krylbo. I SM besegras återigen Ångermanlands ishockeystoltheter IFK Nyland och därefter IFK Bofors innan AIK blir för svåra.

1951/52
Säsongens seriespel blir inte så framgångsrikt utan W/Ö slutar på en blygsam fjärdeplats efter Huge, Brynäs och Ludvika men före Ljusne och Rättvik. W/Ö förstärkta av bland annat Sven ”Tumba” Johansson mötte USA:s olympialag på Stenkrossplan i centrala Sundsvall inför 4042 åskådare. USA, som tog silver i OS, vann matchen med 7-3 och slogs mycket och gärna till storpublikens förtjusning.

1952/53
W/Ö slutade trea i division II efter Mora och Brynäs med före Strömsbro, Ludvika och Hedemora. Medelpad och W/Ö fick sina första landslagsmän i ishockey då målvakten Sage Wiström och anfallaren Arne Norin fick vara med i en juniorlandskamp. Ishockeyn i distriktet har börjat växa och hela åtta lag deltog i DM som naturligtvis hemfördes av W/Ö. I Anton Cup nådde W/Ö sensationellt semifinal efter att besegrat Piteå, Strömsund, Huge och Nyland. I semin blev dock Hammarby för svåra.

1953/54
W/Ö firar 25-årsjubileum och klarade med nöd och näppe nytt kontrakt i norrtvåan. Bara sex mål skiljde ner till Hofors på sjätte plats. Även Huge kom längre ner i tabellen medan Brynäs, Strömsbro, Nyland och Ljusne placerade sig före. I Anton Cup blev Nyland för svåra i första omgången.

1954/55 Generationsväxling i W/Ö som slutar fyra i division II och åkte ut direkt mot Marma i Anton Cup. Gamla stöttespelare som Alfonse Dahlin (Kjells pappa) och Torsten Näslund (Mats pappa) lägger rören på hyllan men unga spelare som Bert-Ola Nordlander och Eje Lindström får chansen.

1955/56
ALLSVENSKAN – Här kommer vi! W/Ö vinner division II Norra före Nyland, Teg, Alfredshem, Ytterån/Waplan och GIF Sundsvall. I kvalet besegras först Clemensnäs men sedan tar det stopp mot Mora IK efter match inför 2265 åskådare vid Östrandsbanan. Seriesystemet ska dock läggas om och antalet lag i Allsvenskan utökas så W/Ö får en chans till genom att kvala mot Tranås AIF om en extraplats. Matchen avgörs hemma på Östrandsbanan i töväder som gör isen till mer sörja än något annat. W/Ö visar sig vara bättre på att springa hockey och vinner med hela 10-0! Åskådarna menade dock att underlaget snarare gynnat Tranås och att siffrorna skulle varit ännu större vid bättre is.Laget är därmed klart för debut i högsta serien.

1956/57 Nykomlingarna W/Ö är naturligtvis nederlagstippade men klarar överraskande en fjärdeplats i division i Norra. Leksand seriesegrare före blivande SM-vinnarna Gävle GIK och Skellefteå AIK. W/Ö har Göta, Mora, Hammarby och Brynäs efter sig. Stjärnskottet Eje Lindström får göra 8 A-landskamper och vinner VM-guld med Tre Kronor. Pålitlige skyttekungen under många år, Sven Lindström, vinner lagets målliga detta historiska år.

1957/58
W/Ö befäster sin position som ett av Sveriges bästa lag genom att återigen klara fjärde plats i division I Norra. Bert-Ola Nordlander gjorde Eje Lindström sällskap i landslaget. Timrå Köping beslutar att en konstfrusen isbana ska byggas. Östrandsrinken får nytt publikrekord när nästan 5000 åskådare möter upp till match mellan Medelpad (förstärkt W/Ö) och Rysslands B-landslag.

199421966-21958/59
W/Ö slutade femma i division I Norra efter Leksand, Gävle, Skellefteå och Strömsbro och missade alltså åter SM-slutspel trots tillgången till konstis. Under lång tid låg W/Ö illa till i tabellen och riskerade nedflyttning med det redde sig till slut. Hela 5137 åskådare såg W/Ö förstärkta med Tumba, Nicke Johansson med flera möta USA:s VM-lag på konstisen varvid ridande polis fick skilja slagskämparna på isen åt.

1959/60
Återigen en fjärdeplats i serien. Efter en mycket bra öppning gick det tyngre och laget hamnade efter ”de tre stora” Gävle, Skellefteå och Leksand. Östen och Sören Boström fick även de chansen i landslaget och bildade tillsammans med Eje en ren W/Ö-kedja i Tre Kronor. Lennart ”Tigern” Johansson gjorde J-landslagsdebut. Lennart Lill-Strimma Svedberg gör A-lagsdebut, blott 15 år gammal.

1960/61
W/Ö så nära, så nära en av de två topplatser i tabellen som ger SM-semifinal. I avgörandet borta mot Leksand inför 10 000 masar kom laget till korta och slutade trea efter Skellefteå och LIF. Ett glädjeämne är dock att publiksnittet är högst i landet, enda laget som har över 5 000 personer i snitt på både hemma- och bortamatcher. Eje Lindström lämnade inför säsongen W/Ö för Grums men bakom honom är tillväxten god. Juniorerna tar SM-silver efter förlust mot Bofors i finalen. Bert-Ola Nordlander får priset Guldskridskon.

1961/62 Äntligen SM-slutspel! W/Ö slutar tvåa i tabellen efter AIK och går in i det utökade SM-slutspelet som avgörs i en åttalagsserie mellan de fyra bästa lagen från division I norra och södra. SM-slutspelet blir inte lyckat och W/Ö hamnar i botten av tabellen efter Djurgården, Frölunda, Västerås, Skellefteå, Leksand, Södertälje och AIK. Glädjeämnen är istället att Bert-Ola tar VM-guld med Tre Kronor. Lill-Strimma får sitt stora genombrott och gör precis som Tigern A-landslagsdebut. Jan-Erik ”Biffen” Nilsson värvas som 17-åring från IK Boston i Östersund och gör succé.

1962/63
Återigen SM-slutspel och återigen sista plats. I DM sker skrällen att laget för första gången sedan 1942 förlorade DM. Distriktsmästare blir Skönvik/Sund som många år är andralag i distriktet. Inför säsongen lockar Eje Lindström över Lill-Strimma till Grums vilket naturligtvis är en tung förlust. Biffen och Bert-Ola är landslagsmän. Olle Åhman skyttekung och juniorlandslagsman. ISHALLEN BYGGS????

1963/64
För första gången efter avancemanget får W/Ö kvala för att försvara sin plats i högsta serien. Efter en sjätte plats i division I norra hamnar laget i en kvalserie med åtta lag (de fyra lag från södra och norra serien som inte deltar i SM-slutspelet). W/Ö bärgar tredje plats och förnyat kontrakt i allsvenskan. Även inför denna säsong tappar W/Ö landslagsmän till andra allsvenska lag: Bert-Ola värvas av AIK och Tigern lockas till Brynäs. Båda kommer att vara nyckelspelare för sina nya klubbar långt in på 70-talet… I W/Ö gör å andra sidan Inge Hammarström sina första A-lagsmatcher. Fagerviks GIF går upp i föreningen när de båda föreningarnas fotbollslag går samman. Det nya namnet blir otympliga Wifsta/Östrands/Fagerviks IF men uttalas WÖF. Det nya klubbmärket blir två röda tallar på blåvit botten.

199421966-11964/65
Återigen kval för förnyat kontrakt i serien. WÖF slutar tvåa i kvalserien efter IFK Umeå. Inge Hammarström slåt igenom med buller och bång och kommer tvåa i skytteligan efter Olle Åhman. I Medelpad byggs distriktets andra ishall i Gärdedalen och blir hemmaplan för Karlsvik, GIF Sundsvall, Heffners och Tunadal. Distriktets andralag Skönvik/Sund har nämligen lagt ner verksamheten efter att ha missat avancemang till högsta serien i kamp med IFK Umeå året innan.

1965/66
WÖF går till slutspel efter en stark spurt men slås ut i kvartsfinal mot Brynäs. WÖF har inte mindre än åtta spelare i juniorlandslaget och ständige skytteligavinnaren Olle Åhman får göra tre landskamper med Tre Kronor. Ungdomsverksamheten i Timråladan har något stort på gång…

2 reaktioner på ”1942 – 1966 Wifsta/Östrand, Medelpads hockeyhopp”

  1. Hej Wifsta/Östrandhistoriker.
    Lite om mig själv så klart.
    Pojklag på planen vid fabriken med Olle Åhman som lagsammanhållare. På den tiden fixade man egna lag. ”Kråkas” var största motståndet. ”Konstfrusna” kom till så vi flyttade dit. Var med Olle i två år och höll själv i lag i 2 pojklagsturneringar med segrar, Sune, Bengt, Ulf, ”Kina”, Leif med flera . Priser på Blå Mässen med Stor-Strimma m fl. (mycket härligt att berätta men finns kanse inte plats). Fick vara med om pojk-DM med Srimma, Kacka, Björn och alla andra, final i Ånge. Slutade i W/Ö efter en juniorsäsong till Alnön och spelade med IF Karlsvik. Vi jobbade oss från div 4 till ”gamla” div2.
    Flyttade (värvdes) till Mörrum 1971 där jag spelade 9 säsonger och avslutade med många veteranturneringar i Köpenhamn, Marienbad, Brno, Prag med fl.
    Har fått möta med och mot världens bästa hockeyspelare på veterannivå.
    Spelade juniorhockey med Inge H som jag spelade en veteranmatch här i Mörrum mot Sovjet i saamma kedja !!
    Största hockeyminnet är faktiskt OS-turneringen i Garmisch-Partenkirchen 1995 för Veteranlag där vi var ett av två svenska lag som deltog.
    Ett axplock, många goda kamrater i hokeybagen
    /Janne Larson
    (hockeyskolan i Mörrum som 75-åring)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.